Home » Snijbranden » Plasmasnijden

Plasmasnijden

Wat is plasmasnijden?

Plasmasnijden is een thermisch proces waarmee metalen gesneden kunnen worden die met andere processen, zoals autogeen snijbranden, niet gesneden kunnen worden. Natuurlijk wordt plasmasnijden ook veelvuldig gebruikt voor het snijden van staalsoorten die wel autogeen gesneden kunnen worden. Met behulp van geïoniseerd gas kunnen platen van staal, RVS en aluminium gesneden worden. Plasmasnijden is hierdoor een goed alternatief voor autogeen snijden. Bij plasmasnijden wordt door middel van een elektrische vlamboog plasma gevormd. Plasma is een geïoniseerd toegevoerd gas dat staal kan smelten. De gasstraal blaast vervolgens het gesmolten staal weg, waardoor een snede van hoge kwaliteit ontstaat.

 

Het plasmasnijproces

Bij plasmasnijden wordt gas via het mondstuk van de brander door een kleine opening naar buiten gedreven. Hierbij komt het gas in aanraking met elektriciteit, waardoor het wordt omgezet in geïoniseerd gas. Dit geïoniseerde gas wordt ook wel plasma genoemd. Er ontstaat een stroomkring tussen de snijtoorts en het materiaal. Deze elektrische boog is smal en stabiel. Door de hoge energiedichtheid kan de temperatuur oplopen tot 20.000 graden Celsius. Hierdoor smelt het metaal. Het plasmagas blaast het gesmolten materiaal uit de snijnaad, waardoor een nauwkeurige snijvoeg ontstaat van hoge kwaliteit. Bij plasmasnijden kan braamvorming voorkomen. Hierdoor is het belangrijk om na het snijden de bramen van het metaal te verwijderen. Bij plasmasnijden vindt geen verbranding plaats. Hierdoor kunnen ook metalen als RVS, aluminium en andere hoog gelegerde metalen, die niet geschikt zijn voor autogeen snijbranden, gesneden worden,

 

Plasmasnijbranden bij Avezaat Staal

Avezaat Staal kan producten met diktes van 3 tot 40 millimeter en afmetingen tot maximaal 24.000 mm x 4.000 mm plasmasnijbranden. Ook kunnen afschuiningen, laskanten en verjongingen worden aangebracht. Met behulp van Hypertherm’s SureCut™ technology kan een hogere kwaliteit worden bereikt bij het snijden van gaten.

 

Avezaat Staal is gecertificeerd volgens ISO 9001:2015 door DNV-GL. Ook is Avezaat Staal bevoegd verklaard om markeringen op basismateriaal met 3.1 of 3.2 certificaat volgens EN 10204:2004 over te nemen op gesneden producten. De levertijden worden hierdoor korter, de kosten lager en de naspeurbaarheid beter. Daarnaast beschikt Avezaat Staal over een FPC-certificering volgens NEN-EN 1090-1, Executieklasse 4. Deze norm beschrijft eisen die zijn gesteld aan de manier waarop de kwaliteit van de producten wordt vastgesteld.

 

Voordat een product verzendklaar wordt gemaakt, wordt het grondig gecontroleerd om de hoge kwaliteit te waarborgen. Alle producten kunnen indien gewenst gestraald of gemenied worden geleverd. Producten kunnen op korte termijn worden geleverd en spoedorders kunnen vaak binnen 24 uur worden uitgevoerd. De producten kunnen worden geleverd met certificaten van Det Norske Veritas, Bureau Veritas, Lloyd’s en American Bureau of Shipping.

 

Meer informatie of prijsaanvraag?

Heeft u een vraag over plasmasnijden of over ons bedrijf? Neem dan contact met ons op via onderstaand formulier. Natuurlijk kunt u ook altijd bellen voor meer informatie of een prijsaanvraag.