Home » Snijbranden » Autogeen snijbranden

Autogeen snijbranden

Wat is autogeen snijbranden?

Autogeen snijbranden is een thermische bewerkingsmethode die al tientallen jaren gebruikt wordt om producten in de gewenste vorm en afmeting uit staalplaat te vervaardigen. Bij autogeen snijbranden vindt de scheiding, ofwel het snijden, van het materiaal plaats door verbranding. Eerst wordt het materiaal voorverwarmd, waarna er extra zuurstof wordt toegevoegd om een doorgaande verbranding te bewerkstelligen en om ijzeroxide weg te blazen. Hierdoor ontstaat een strakke snijvoeg.

 

Het autogeen snijbrandproces

Met autogeen snijden wordt een staalplaat door middel van verbranding door verschillende branders gesneden. Eerst wordt het materiaal voorverwarmd tot net onder de smelttemperatuur. Hierna begint het snijproces. Er wordt extra zuurstof toegevoegd waardoor verbranding ontstaat. Door verbranding ontstaat vloeibaar slak dat wordt weggeblazen uit de snede. Hierdoor ontstaat een scherpe, precieze snede. Om dit proces goed te laten verlopen moet de smelttemperatuur van de slag lager zijn dan de procestemperatuur.

 

Naast zuurstof wordt er gebruik gemaakt van brandbaar gas, zoals acetyleen, propaan, propyleen of aardgas. Deze gassen hebben elk hun eigen specifieke eigenschappen en zijn daardoor niet voor elk project geschikt. Acetyleen is het meest gebruikte gas, omdat dit gas de hoogste verbrandingswarmte heeft. Hierdoor is het voorverwarmingsproces korter en zijn de snijsnelheden hoger, waardoor de kwaliteit van de snede hoger is.

 

Autogeen snijbranden bij Avezaat Staal

Avezaat Staal kan producten met diktes van 3 tot 600 millimeter en afmetingen van maximaal 24.000 mm x 4.000 mm autogeen snijbranden. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van multi toorts CNC-snijmachines. Hierdoor is autogeen snijden zeer kosten efficiënt. Met de multi toorts CNC-snijmachines kunnen grotere series synchroon worden gesneden met meerdere snijbranders tegelijk. Avezaat Staal kan met 5 branders synchroon autogeen snijbranden. Natuurlijk is het ook mogelijk om afschuiningen, laskanten en verjongingen aan te brengen. Voor het snijden van andere metalen die niet gesneden kunnen worden door middel van autogeen snijden, zoals RVS, aluminium en hoog gelegerd staal, gebruikt Avezaat Staal plasmasnijden

 

Avezaat Staal is gecertificeerd volgens ISO 9001:2015 door DNV-GL. Daarnaast is Avezaat Staal sinds april 2018 bevoegd verklaard om markeringen op basismateriaal over te nemen. Hiervoor wordt certificaat 3.1 of 3.2 volgens EN 10204:2004 overgenomen op gesneden producten. Dit betekent dat de naspeurbaarheid verbetert, kosten lager worden en de levertijden korter zijn. Ook beschikt Avezaat Staal over een certificering volgens NEN-EN 1090-1, Executieklasse 4. Deze norm beschrijft eisen die zijn gesteld aan de manier waarop de kwaliteit van de producten wordt vastgesteld.

 

Elk product wordt voor het verzendklaar maken grondig gecontroleerd op de kwaliteit en op korte termijn geleverd in de gehele Benelux. Spoedorders kunnen vaak binnen 24 uur worden uitgevoerd. De producten kunnen worden geleverd met certificaten van Det Norske Veritas, Bureau Veritas, Lloyd’s en American Bureau of Shipping. Eveneens is het mogelijk producten gestraald of gemenied te leveren

 

Meer informatie of prijsaanvraag?

Heeft u een vraag over staalsnijwerk of over ons bedrijf? Neem dan contact met ons op via het contactformulier. Natuurlijk kunt u ook altijd bellen voor meer informatie of een prijsaanvraag.