Home » Snijbranden

Snijbranden met autogeen snijden en plasmasnijden

Snijbranden van staal, ook wel aangeduid als staal snijden of metaal snijden, is het scheiden (snijden) van staal door inbreng van warmte waardoor smelten en (bij autogeen snijden) verbranding ontstaat. Het op deze wijze scheiden van staal wordt op grote schaal toegepast voor het uitsnijden van gewenste vormen uit staalplaat. Daarbij zijn de volgende twee veelgebruikte processen te onderscheiden:

Uitbreiding machinepark

Deze nieuwe machine is onder meer uitermate geschikt voor het snijden van dik materiaal (tot 600 mm). Om daarbij een afwerkingskwaliteit van het hoogst haalbare niveau te realiseren is een zeer sterke en stabiele portaalconstructie toegepast. Daarnaast dragen de nieuwste brander- en besturingstechnieken bij aan een verdere verhoging van de efficiency en verkorting van de doorlooptijden.


Onlangs werd een nieuwe machine in gebruik genomen die specifiek geschikt is voor het snijden van dik materiaal (tot een dikte van 600 mm). Om daarbij een afwerkingskwaliteit van het hoogst haalbare niveau te realiseren is een zeer sterke en stabiele portaalconstructie toegepast. Daarnaast dragen de nieuwste brander- en besturingstechnieken bij aan een verdere verhoging van de efficiency en verkorting van de doorlooptijden.

Autogeen snijden

Autogeen snijden is reeds tientallen jaren bestaand proces om stalen producten in de gewenste vormen en afmetingen uit staalplaat te vervaardigen. Mede door inzet van geavanceerde CNC snijmachines met meerdere snijkoppen is het autogeen snijden nog altijd een zeer efficiënte en veel gekozen manier om staal te snijden. Op deze wijze kunnen producten uit ongelegeerde- en (laag) gelegeerde staalsoorten worden gesneden in diktes van 3 tot 600 mm.

Multifunctionele snijmachine

Op onze multifunctionele snijmachine (fabricaat Messer) kan met behulp van Hypertherm’s SureCut™ technology, patented True Hole® technology een beduidend hogere kwaliteit bij het snijden van gaten worden bereikt. Gaten van boutgatkwalitieit worden automatisch, d.w.z. zonder tussenkomst van degene die de machine bedient, gerealiseerd. Tot een dikte van 25 mm en gat/dikte verhouding tot 1:1.

Download leaflet >
Plasmasnijden

Afhankelijk van producteigenschappen en aantallen te vervaardigen producten binnen een bepaald tijdsbestek, kan plasma snijden een te prefereren alternatief zijn voor autogeen snijden.

Specifieke aspecten van plasma snijden zijn:

  • Een hoge snijsnelheid (afhankelijk van materiaaleigenschappen tot 7 maal hoger dan bij autogeen snijden).
  • Relatief geringe warmte-inbreng (kleinere warmte beïnvloede zone) optreedt.
  • Naast het snijden van reguliere staalsoorten en staalsoorten met verhoogde treksterkte, geschikt voor het snijden van roestvast staal en aluminium.
  • Gladde afwerking van de snijnaad waardoor er minder nabewerking nodig is.
  • Er kan gesneden worden in diktes van 3 tot 60 mm.
  • Met behulp van Hypertherm’s SureCut™ technology, patented True Hole® technology kan een beduidend hogere kwaliteit bij het snijden van gaten worden bereikt. Gaten van boutgatkwalitieit worden automatisch gegenereerd.