Home » Snijbranden

Snijbranden met autogeen snijden en plasmasnijden

Snijbranden van staal, ook wel aangeduid als staal snijden of metaal snijden, is het scheiden (snijden) van staal door inbreng van warmte waardoor smelten en (bij autogeen snijden) verbranding ontstaat. Het op deze wijze scheiden van staal wordt op grote schaal toegepast voor het uitsnijden van gewenste vormen uit staalplaat. Daarbij zijn de volgende twee veelgebruikte processen te onderscheiden:

Autogeen snijden

Autogeen snijden is reeds tientallen jaren bestaand proces om stalen producten in de gewenste vormen en afmetingen uit staalplaat te vervaardigen. Mede door inzet van geavanceerde CNC snijmachines met meerdere snijkoppen is het autogeen snijden nog altijd een zeer efficiënte en veel gekozen manier om staal te snijden. Op deze wijze kunnen producten uit ongelegeerde- en (laag) gelegeerde staalsoorten worden gesneden in diktes van 3 tot 600 mm.

Klik hieronder op de video om de autogeen snijder in gebruik te zien.

Plasmasnijden

Afhankelijk van producteigenschappen en aantallen te vervaardigen producten binnen een bepaald tijdsbestek, kan plasma snijden een te prefereren alternatief zijn voor autogeen snijden.

Specifieke aspecten van plasma snijden zijn:

  • Een hoge snijsnelheid (afhankelijk van materiaaleigenschappen tot 7 maal hoger dan bij autogeen snijden).
  • Relatief geringe warmte-inbreng (kleinere warmte beïnvloede zone) optreedt.
  • Naast het snijden van reguliere staalsoorten en staalsoorten met verhoogde treksterkte, geschikt voor het snijden van roestvast staal en aluminium.
  • Gladde afwerking van de snijnaad waardoor er minder nabewerking nodig is.
  • Er kan gesneden worden in diktes van 3 tot 60 mm.
  • Met behulp van Hypertherm’s SureCut™ technology, patented True Hole® technology kan een beduidend hogere kwaliteit bij het snijden van gaten worden bereikt. Gaten van boutgatkwalitieit worden automatisch gegenereerd.
Klik hieronder op de video om de plasmasnijder in gebruik te zien.