Home » Snijbranden

Snijbranden

Wat is snijbranden?

Snijbranden is het scheiden (snijden) van staal door de inbreng van warmte. Zo wordt elke gewenste vorm uit een staalplaat verkregen. Staalplaten worden op maat gesneden door middel van verbranding (autogeen snijden) of smelting van het metaal (plasmasnijden). Bij autogeen snijden wordt eerst de staalplaat met gas en zuurstof verhit tot net onder het smeltpunt. Door het toevoegen van extra zuurstof verbrandt het staal, begint het snijproces en kan het snijproces door blijven gaan. Bij plasmasnijden smelt het plasma het metaal, waardoor de snede ontstaat. Bij het snijden komt ijzeroxide vrij. Dit wordt met zuurstof weggeblazen, waardoor er een precieze snede ontstaat. Er kan op een snijmachine met meerdere branders(toortsen) gesneden worden.

 

Het snijbrandproces

Staal snijbranden gebeurt in twee fases. Eerst wordt de staalplaat met een zeer brandbaar gas voorverwarmd tot het roodgloeiend is. Vervolgens wordt zuivere zuurstof toegevoegd, waardoor het staal gaat verbranden en de snijnaad ontstaat. Er is dan een exotherme reactie werkzaam die maakt dat het snijden in gang gehouden kan worden.

Tijdens het snijden ontstaat ijzeroxide. IJzeroxide heeft een lager smeltpunt dan staal, waardoor het tijdens het snijproces vloeibaar blijft en uit het snijgebied wordt geblazen met behulp van zuurstof. Het ijzeroxide vloeit weg uit het snijgebied, koelt af en vormt een slak. De slak wordt later verwijderd.

Het is belangrijk dat er tijdens het snijproces precies genoeg zuurstof wordt toegevoegd. Wanneer er te weinig zuurstof wordt toegevoegd is de snijactie langzaam en moeizaam. Te veel zuurstof zorgt voor een te brede en uitgeholde snede.

 

Verschillende snijbrand processen

Er bestaan meerdere processen om te snijbranden. Autogeen snijden en plasmasnijden zijn twee veelgebruikte processen die ook bij Avezaat Staal worden toegepast op de grote CNC-snijmachines waarover het bedrijf beschikt. 

 

Snijbranden bij Avezaat Staal

Avezaat Staal gebruikt snijbranden voor het op maat maken en leveren van ongelegeerde en laag gelegeerde producten uit staalplaat. Er kan gesneden worden door materiaal van 3 tot 600 millimeter dik. Metalen waarbij het smeltpunt lager ligt dan de ontbrandingstemperatuur kunnen niet worden gesneden door middel van autogeen snijbranden. Voorbeelden daarvan zijn roestvast staal en aluminium. Afhankelijk van producteigenschappen en aantallen producten kan plasmasnijden een goed alternatief zijn voor autogeen snijden.

 

Vanzelfsprekend kunnen ook verjongingen, afschuiningen en laskanten worden aangebracht en kunnen de producten gestraald of gemenied worden geleverd.

 

Avezaat Staal is gecertificeerd volgens ISO 9001:2015 door DNV-GL en sinds april 2018 bevoegd verklaard om markeringen op basismateriaal met 3.1 of 3.2 certificaat volgens EN 10204:2004 over te nemen op gesneden producten. Hierdoor zijn de kosten verlaagd, de levertijd verkort en de naspeurbaarheid verbeterd. Ook beschikt Avezaat Staal over een certificering volgens NEN-EN 1090-1, Executieklasse 4. Deze norm beschrijft onder andere de eisen die zijn gesteld aan de manier waarop de kwaliteit van de producten wordt vastgesteld.

 

Voor het verzendklaar maken wordt elk product gecontroleerd op kwaliteit. De producten worden op korte termijn geleverd in de gehele Benelux. Spoedorders kunnen vaak binnen 24 uur worden uitgevoerd. Indien gewenst kunnen de producten worden geleverd met certificaten van Det Norske Veritas, Bureau Veritas, Lloyd’s en American Bureau of Shipping.

 

Meer informatie of prijsaanvraag?

Neem voor meer informatie of een prijsaanvraag contact met ons op via het contactformulier of bel ons. Onze adviseurs helpen u graag.

 

Autogeen snijden

 

Contour snijden

 

Gaten snijden

 

Dik snijden

 

Plasmasnijden