Home » Plasmasnijden

Metaal snijden (autogeen snijden, plasmasnijden)

Een veel gebruikte techniek van metaal snijden is plasmasnijden. Door inbreng van warmte onstaat er smelten en verbranding en wordt het metaal gescheiden.

Metaal snijden door middel van plasmasnijden

Afhankelijk van producteigenschappen en aantallen te vervaardigen producten binnen een bepaald tijdsbestek, kan plasma snijden een te prefereren alternatief zijn voor autogeen snijden.

Bij het plasma snijden wordt de voor het smelten van het materiaal benodigde warmte verkregen door de ionisatie van de uit de snijkop uittredende gasstroom. Deze ionisatie ontstaat door een spanningsboog tussen een zich in de snijkop bevindend elektrode en het werkstuk. Er treedt daarbij een temperatuur op van meer dan 20.000 graden Celcius. De snijnaad ontstaat door het wegblazen van het gesmolten materiaal door de gasstroom. Evenals dat bij het autogeen snijden het geval is worden bij plasma snijden geavanceerde CNC machines met meerdere snijkoppen ingezet.

Specifieke aspecten van plasma snijden zijn:

  • Een hoge snijsnelheid (afhankelijk van materiaaleigenschappen tot 7 maal hoger dan bij autogeen snijden) en vrijwel geen voorwarmtijd;
  • Relatief geringe warmte-inbreng, waardoor er minder vervorming van het materiaal optreedt;
  • Naast het snijden van reguliere staalsoorten en staalsoorten met verhoogde treksterkte, geschikt voor het snijden van roestvast staal en aluminium;
  • Gladde afwerking van de snijnaad waardoor er minder nabewerking nodig is;
  • Er kan gesneden worden in diktes van 1 tot 50 mm.